maart 2016

 

“Slaap goed, mama” is een emotionele brok theater over een moeder en haar dochter op een wel heel bijzondere avond, die ze samen doorbrengen. Een ingrijpend, volks drama, dat door een vleugje humor hier en daar wat draaglijker wordt gemaakt.

Moeder en dochter leven wat afgelegen op het platteland, in de woning die van hun boerderij is overgebleven.

Voor de dochter gaat deze avond haar grote wens in vervulling: ontsnappen! Ze wil haar zorgvuldig voorbereide plan uitvoeren. Er eindelijk uitstappen, haar onvervulde, mislukte leven achter haar laten. Ze heeft nooit veel gepraat en ze is nauwelijks in contact geweest met anderen. Maar vanavond is ze vastberaden. Zo vastbesloten en zelfzeker als deze avond is ze nog nooit in haar leven geweest.

Voor de moeder, die haar hele leven geleefd heeft volgens het motto dat ze meekreeg van haar ouders: “de dingen gebeuren gewoon, niet klagen, niet zagen, gewoon doen wat moet” is dit een afschuwelijke avond. Heel even ziet ze haar dochters’ voornemen als een farce, maar naarmate ze zich bewust wordt van de ernst van dat plan van haar dochter, trekt ze alle registers open om tot haar door te dringen. Ze haalt alles wat ze kan boven om haar dochter van dat voornemen af te brengen.

Beetje bij beetje wordt zo hun verleden ontrafeld, in een soms tedere, soms harde en bittere confrontatie. Een hoop gevoelens komt aan de oppervlakte: begrip en liefde, maar ook onbegrip en afwijzing.