MAART 2014

LTK 60 JAAR!

Inderdaad, zestig toneelseizoenen geleden werd in de schoot van de plaatselijke KSA een eerste poging ondernomen om met toneel - toen nog uitsluitend met mannelijke leden! - te starten. De kersverse amateurtoneelgroep wilde het missieproject ondersteunen van de jonge Lummense pater Karel Thiels, werkzaam in Potosi in Bolivia van 1957 tot 1966 en de kring kreeg daardoor de toepasselijke benaming 'Bolivia'.
In de daarop volgende jaren werden er ook jongens van de kajotters en de BJB en zelfs KLJ-meisjes aangetrokken. Iets later opteerde de toneelkring voor zijn huidige benaming: 'Lummense Toneelkring'.
Foto's en krantenknipsels hebben we vanaf 1968. Voor die tijd speelden we o.a. 'En waar de ster bleef stillestaan', 'Vlucht uit de nacht', 'Tien kleine negertjes', 'In de laatste minuut', 'Valstrik voor een man' en 'Gieren op het veilig nest'. Eén van de eerste medewerkers Kamiel Minten (in 2014 81!) is nog altijd actief in onze toneelkring.

EVIVA europa (a rise in the market) van edward taylor

regie: rene meuwis

Acteurs: Bert Peers, Mady Luyten, Roland Ramaekers, Kim londers, vera bortels, erna minten, erik krznaric

Baron Léonard van Patrijs heeft na jaren wachten eindelijk de kans om zich kandidaat te stellen voor de functie van voorzitter van een goed betalende commissie. Om de kansen van zijn kandidatuur te verdedigen heeft hij de steun nodig van de huidige preutse voorzitter. Hij logeert enkele dagen in een penthouse, dat eigendom is van de nogal louche Mister Max Muller. Als zijn minnares, zijn vrouw en een vreemde sexy dame ten tonele verschijnen wordt er heel wat meer dan een beetje roet in het eten gestrooid. De secretaris van de ambassade moet de situatie dan maar proberen op te lossen.
Persoonsverwisselingen, deuren die op gepaste en ongepaste tijden opengaan en sluiten, onverwachte toestanden, onvoorstelbare misverstanden en...

'A rise in the market' van Edward Taylor is een schoolvoorbeeld van een deurenkomedie, waarbij na verloop van tijd alleen het publiek nog weet hoe de vork aan de steel zit.
Frank De Kaey zorgde voor een aangepaste vrije vertaling én voor de toepasselijke titel "Eviva Europa".